Asta Kask

Made in Sweden

Asta Kask är ett av flera svenska punkband som verkade under 80-talet, och bildades 1978 i Töreboda av Micke Blomkvist, Pelle Karlsson, Uffe Karlsson och Stefan Hovbjer, och hette då X-tas. Bandet fick skivkontrakt 1981, men då debutalbumet ”För kung och fosterland” kom ut 1982 hade alla utom Micke Blomkvist redan hoppat av och nya tillkommit. Nya medlemmar var Bonni Pontén på gitarr och sång, Magnus Hörnell på bas och Magnus Bjurén på trummor. David Stark ersatte senare Bjurén. Asta Kask började sin karriär inför en större publik på en folkbandsturné, vilket är en ovanlig detalj för ett punkband. Asta Kask är också kända för att sköta allt själva, och inte vilja ge ut låtar på LP eller CD eftersom det ansågs för kommersiellt, och satsade istället på Ep:n som ofta var självproducerade. Bandet ville inte ”bli för stora”, vilket ledde till slitningar mellan bandmedlemmarna då Asta Kask blev allt mer populära. Med åren gick bandet ändå åt det kommersiella hållet genom att i låtarna ha tex körsång i melodierna och ta hjälp av producenter. Asta Kask har influerat många senare svenska punkband, och trots att de officiellt lade av med musiken redan 1986, kommer bandet än idag 2016 ofta tillbaka för olika spelningar och återföreningar. Bland annat har bandet turnerat i USA och Japan, startat eget skivbolag och gett ut musik på både EP, LP och CD med delvis nya bandmedlemmar. På Bandets officiella hemsida står att nästa spelning kommer att vara 4 november 2016 i Göteborg.

Asta Kask

Musiken

Asta Kask har hittills hunnit ge ut sju EP, tolv LP varav fem var återsläpp för den amerikanska marknaden, samt åtta CD. Asta Kask musik kan beskrivas som snabb och hård, men med melodistämmor som sätter sig. Musiken är influerad av ”Ebba Grön” och ”Grisen skriker”, och låtarna handlar ofta om meningslöshet, tex krig. Låten ”inget ljus” är en av Asta Kask mest kända låtar. Asta Kask avskydde tanken på att ”sälja sig” och valde därför att istället driva med sig själva genom att kalla sina första släppta LP och CD för ”Aldrig en CD” och ”Aldrig en LP”. Låten ”Mänskliga faktorn” kan sägas representera en brytpunkt för bandet, där man började ta hjälp av andra för sina produktioner istället för att sätta ihop allt själva, vilket är mycket av den ursprungliga tanken i punken från 70-talet.

På återseende

1984 befann sig Asta Kask på toppen av sin karriär kommersiellt sett, men det var också början till slutet och en rad återföreningar. Asta Kask var under den tiden knutna till skivbolaget ”Rosa Honung” och hade mycket bokningar och spelningar. Deras producent P-O Pettersson var nästan helt blind. Bandet skötte ändå det mesta själva trots att de låg på ett skivbolag, vilket började slita på bandmedlemmarna. Efter en sista turné gick bandmedlemmarna skilda vägar 1986, och samtliga fortsatte spela i olika band under flera år. 1989 gjorde Asta Kask sin första återförening på Vita Huset i Täby. Till spelningen dök ett gäng rasister upp för att ställa till bråk, men bandet anställde de istället som vakter.