The Clash

Ett prydligt provocerande

The ClashThe Clash är ett punkband från Storbritannien som var aktiva mellan 1976-1986. The Clash jämförs ibland med punkbandet Sex Pistols, men många menar att deras låtar och approach med tiden blev mindre provocerande än Sex Pistols, och handlade främst om rasism och vardagsliv som många ungdomar i arbetarklassen kände igen sig i, till exempel gatukravaller. The Clash provocerade på ett moget och medvetet sätt, vilket gjorde att de också blev hörda då de vidgade synen på punkmusik. The Clash första album ”The Clash” gavs tex ut på skivbolaget CBS, som inom punken inte var helt accepterat eftersom CBS stod för mycket av det punken som kultur protesterade emot. The Clash experimenterade också med andra musikstilar som rap och pop, och bandet har haft en del kommersiella hits. Det sägs också att när trummisen Paul Simonon blev invald i bandet var det pga att hans image passade The Clash mer än hans skicklighet på basen, och att bandet bara uppträdde i specialtillverkade kläder.

Bandet har haft flera medlemmar, men originaluppsättningen var Joe Stummer och Mick Jones på sång och gitarr, Paul Simonon på sång och bas, Keith Levene på gitarr, och Terry Chimes på trummor. Senare medlemmar är Topper Headon och Pete Howard på trummor, Nick Sheppard på sång och gitarr, och Vince White på gitarr. Efter splittringen 1986 har flera av medlemmarna gått vidare till andra musik och konstprojekt. 2008 gav några av bandmedlemmarna ut en självbiografi; ”The Clash”.

Musiken

The Clash gav under sina år som aktiva ut sju album och två samlingsalbum. Efter 1986 har ytterligare sex samlingsalbum getts ut, och även två livealbum. En av mest betydande låtarna för bandet är ”White Riot” från bandets första album, som handlar om upproret i Notting Hill och är en politisk protest. Andra kända låtar är ”English Civil War” och ”Tommy Gun” vilka båda kan ses som beskrivningar av ett krigs konsekvenser och människans ansvar i det, och är mycket politiskt medvetna. Ibland talas det om ett ”före och efter” i The Clash musikstil. Bandets tredje album ”London Calling” ses av vissa som att bandet tog steget mot det kommersiella och förlorade mycket av själva punken. Trots det ses The Clash idag som ett av de mer betydelsefulla punkbanden.

Pojkstrecken

Till skillnad från många andra punkband var The Clash inte särskilt skandalösa av sig, man kan i jämförelser med punkband som Sex Pistols istället tala om pojkstreck. Tex blev bandmedlemmarna under en turné arresterade av polisen för stöld av skjutvapen som skulle användas vid lerduveskytte. Bandet sparkade också sin manager Rhodes 1978, för att sedan anställa honom igen några år senare. 1982 försvann sångaren Stummer spårlöst, men dök upp i Paris en månad senare.

Den kommersiella punken

The Clash deltog under sina år som aktiva i rent kommersiella projekt.

1980 kom filmen ”Rude Boy” som var en fiktiv dokumentär om ett ungt fan till bandet. Filmen kan jämföras med serier från 2000 talet som ”The Hills”, där verkligheten spelas in under tillrättalagda former. The Clash inledde också ett samarbete med journalisterna Caroline Coon and Kosmo Vinyl.